Miere ecologică VS miere normală – care e diferența?
Dacă ești ca mine, ești atras de orice are pe etichetă "ecologic", "bio", "organic", "natural", dar este putin probabil să știi cu adevărat care e treaba cu adjectivele astea și care este diferența între ele, pentru că da, există o diferență între ele. Până nu am dat de mierea ecologică de la Apidava, nu mi-am pus această problemă. Când am descoperit-o însă mi-a picat fisa: "stai puțin, cum adică ecologică? Nu e toată mierea de albine ecologică?" Am făcut deci cercetări și iată ce am aflat legat de miere ecologică.
Miere ecologică sau bio - Cum este obținută?
Atributul "ecologic" sau "bio" se referă la un aliment care a fost obținut într-un mod care nu i-a alterat proprietățile naturale. Ca să înțelegem mai bine, o să ne referim stric la miere. În marea majoritate a cazurilor, mierea pe care o cumpărăm din comerț sau chiar de la nenea din piață, care evident este miere adevărată, tot nu este ecologică. Asta deoarece, mierea ecologică trebuie obținută urmând câteva principii și limite clare:
- Stupina - Totul începe încă de la locul în care este amplasată stupina. Pentru ca mierea produsă să fie una ecologică, adică necontaminată, este necesar ca stupina să fie amplasată la cel puțin 3-5 km departe de orice factor poluant industrial, sau orice zonă în care vegetația a fost tratată cu pesticide.
- Vopseaua - Inclusiv vopseaua cu care este vopsit stupul trebuie să fie una ecologică. În caz contrar, vara când temperatura este caniculară, componente din vopsea nedorite, vor fi absorbite de către albină și incluse mai târziu în miere.
- Tratamentele - uneori tratamentul albinelor este necesar, totuși apicultorul trebuie să se asigure că toate tratamentele sunt bazate pe plante naturale, și că nu includ sub nicio formă antibiotice.
- Mierea - extragerea și depozitarea mierii ecologice nu se face cu ustensile din plastic sau aluminiu. Este permis să se folosească doar ustensile din inox.
Acestea sunt doar câteva condiții minime pe care trebuie să le îndeplinească producătorii de miere bio.
Mierea ecologică - de ce este mai scumpă?
Aud mereu obiecția asta, și este o întrebare pe care mi-o pun și eu. De ce este mai scump dacă este mai natural, dacă nu are niciun adaos? Nu ar trebui să fie mai ieftin tocmai de aia? Deși la prima vedere raționamentul ar părea logic, există ceva ce costă mai mult decât adaosurile din mierea mai ieftină: monitorizarea și întreținerea mierii.
Citește aici mai multe despre beneficiile mierii de albine!
Obținerea mierii ecologice este un proces foarte sensibil, care necesită o monitorizare strictă. Costurile implicate în monitorizarea albinelor, îngrijirea lor, extragerea și depozitarea mierii, inclusiv ambalajul în care este pusă, sunt factori care costă. Deși într-o lume ideală, acestea nu ar reprezenta un adaos la prețul produsului, în lumea în care trăim din păcate este mult mai scump să produci o miere curată și lipsită de substanțe nedorite. Așadar, atributul "ecologic", chiar dacă așa pare, nu este pus acolo la plezneală, doar ca să facă un lucru mai scump decât ar trebui să fie.
Miere ecologică - merită sau nu?
Motivul pentru care oamenii caută alimente bio sau ecologice este deoarece acestea sunt mai puțin procesate, sunt obținute în mod monitorizat și există garanția faptului că acestea sunt curate. Pesticidele și substanțele chimice cu care este tratată vegetația, se pot regăsi în alimente. Dacă acestea sunt sau nu dăunătoare, sau dacă alimentele ecologice sunt cu adevărat mai bune, rămâne o controversă.
Se pare că nu există dovezi concludente care să ateste faptul că un produs care nu este etichetat "bio" este dăunător. La fel cum nu sunt dovezi concludente care să ateste că un produc ecologi este neapărat mai bun pentru organism. Totuși, un lucru este clar. Cu cât ai mai mare grijă de modul în care este obținută mierea, precum și dacă aceasta va fi procesată cât mai puțin, toate substanțele ei nutritive vor rămâne într-o concentrație cât mai mare. De aceea majoritatea oamenilor cred că un aliment bio, sau chiar mierea bio este mai bună pentru organism.